|
A tegnap meghalt Nagymamám...az udvarhelyi korházban..Délelőtt 10 órakor betelefonáltunk,azt mondták minden rendben fel fog épülni a 8 napja történt infarktusból.Fél 2-kor meg nem találtuk az ágyában.A szobatársak mondták el,hogy elvitték az intenziv osztályra mert rosszul lett.felérve azt láttam,hogy lélegeztetőgépen van és alig van szívverése.Az ott álló alkalmazottak közül senki sem tudott semmit róla,hogy mi van vele mi történt.Kérdéseimre azt mondták,hogy az ügyeletes intenzives orvos fog válaszolni O doki,de őt kérdezve azt a választ kaptuk,hogy a kezelőorvosa K doki majd elmondja mi történt mert ő sem tudja.Csak azt tudja mondani,hogy meg fog halni vagyis akár kijelentheti,hogy meghalt mivel csak a lélegeztetőgép élteti.Persze a kezelőorvos K doki 1 kor elment...Visszamentünk Mamihoz,próbáltunk még megragadni pár képet az arcából,kezéből,abból ami még maradt belőle..néztük ahogy robotosan emelkedik a melkasa a lélegeztetőgéptől és közben abban reménykedtünk hátha valami csoda történik és kinyitja a szemét és minden rendbejön de csak O doki jött be és azt mondta menjünkmár ki ,nem értjük,hogy meghalt??? Erre mondtukhogy maradni szeretnénk...ha már megfosztottak attól,hogy mellette legyünk amikor haldoklott mert egy telefont sem adtak ,akkor legalább hagyják,hogy elbúcsúzzunk tőle..Erre elkezdte ráncigálni le a mami hajszálvékonyra kopott jeggyűrűjét minden szó nélkül...Ez volt az utolsó csepp a pohárban..Mondtam,hogy nem lehetne ezt akkor amikor elmentünk...erre ő:ez a kötelessége..jó mondom de legalább szóljon,hogy sajnálom,ez a dolgom megengednék,hogy levegyem? Nem értem..minden magyarázat nélkül,megfosztva attól,hogy vele legyünk az utolsó pillanatokbana,a Mami jeggyűrűjével és az aznapi Neki szánt ebédjével sokkos llapotban vonultunk haza...Nem értem és nem tudom felfogni hol van az emberség...Lapozgatom a betegvédelmi jogokat és azon agyalok mit kéne tennem..nem Mamiért érte már semmit sem tehetek...hanem a többi betegért akik félnek,kiszolgáltatottnak,védtelennek,elveszettnek érzik magukat amiért így bánnak velük..Nem a szájukkal dolgoznak a Doktor Urak,igaz??? tehát pár jó szót ki lehet nyögni...ha nem a betegért akkor azért a zsebbe dugott adományért..nem agyagból vagyunk amit formázunk ,újragyúrunk,kiégetünk,hogy váza legyen belőle..hanem érző lelkekből...legalábbis mi Betegek és Hozzátartozók...
|