|
Hétvégén vettem egy hipermarketben Budapesten egy szálat a kapható legdrágább kolbászból és egy darab feketeerdei sonkát, az is a kapható legjobb sonkák egyike. Szinte olyan jónak bizonyultak, mint amilyet otthon mi magunk készítünk. A kolbászban kicsit túl sok volt a paprika, a sonkán pedig valami erőltetett füstölés érezhető, ezeket leszámítva egészen megközelítették az otthoni ízeket. Ezeken elgondolkozva rájöttem, hogy tipikusan a tékozló fiú esetét élem át. Tényleg el kell jutni a disznók vájuáig , hogy az ember rájöjjön milyen értékek voltak a kezében otthon.
Nemrég jártam Szlovéniában, ami egy 2 milliós ország, területileg sem sokkal nagyobb, mint a székelyföld, viszont fejlődésben teljes keleteurópát üti. Bármerre nézel, rendezett minden, gyönyörű kis falvak, dombtetőkön a szőlő úgy néz ki mintha meg lenne fésülve a domb, sehol nem lehet látni parlagon hagyott földeket. Autópályák mindenhol, még a leg félreesőbb kis falvakban is hibátlan az út és szép nagy házakban laknak. Az emberek pedig, egytől egyig akivel beszéltem, teljes mértékben elkötelezett a munkájáért és az ország fejlődéséért. Mindenki a tőle telhető legtöbbet teszi meg azért, hogy a fejlődést segítse, mert magukért teszik. És ez kell nekünk is.
Hiába ijesztgetnek a sajtóban, hogy az állam támogatása nélkül elpusztulna a székely vidék. Ez butaság. Inkább hagyjanak szépen elpusztulni, minthogy így segítsenek, ahogy eddig. Rengeteg természeti adottsága van a régiónak, a borvizek, a só, az erdők, turizmus fejlesztési lehetőségek …, de legfőképpen első lépésként az önfenntartást kell felépíteni főként mezőgazdaság terén és saját élelmiszerrel látni el a boltokat, mielőtt a multik olcsó külföldi szeméttel elárasztanak mindent. Az ipar minden ágában a globalizáció során felhígult a minőség. A profit érdekében mindent elkövetnek, de lassan az ilyen cégóriások felemésztik magukat és összeomlanak. A jövő olyan lokális kis cégekben van, melyek kiváló minőségű termékeket állítanak elő. A helyi piac felvirágoztatása érdekében pl. Sopronban bevezették a Kéfrank - ot, melyet helyileg előállított termékek megvásárlásánál lehet kedvezményesen használni. Érdemes megnézni: www.kekfrank.hu
|