Székelyhon.ro
2012. május 21., hétfő; Ma Konstantin napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Iwiw oldal Google +1 oldal

Marosvásárhely, a két város

A véres március nem tabu Marosvásárhelyen, ám kettéosztja a várost, amelyben nagyjából fele-fele arányban élnek románok és magyarok. Nemrég készült el az a tizenkét órás dokumentumfilm, amely az 1990-es marosvásárhelyi eseményeket hivatott feldolgozni. De hogyan dolgozza fel az egymás mellett élő két város?
Üzenetek
Találatok: (16)    1-16
Sorrend: Növekvő | Csökkenő

(#16)   Aszi Válasz | 2010.06.24., csütörtök [20:04]

Guşă-szobor Marosvásárhelyen. Lesz? Nem Lesz? Lehetne?

http://reflektorium.wordpress.com/2010/06/18/gusa-szobor-marosvasarhelyen-lesz-nem-lesz-lehetne/

(#15)   szekelyemil válasza Aszi (#14) üzenetére Válasz | 2010.06.10., csütörtök [17:10]

Üdv Aszi! A kitartásod lenyűgöző! Továbbra se engedj az epés kritikáknak és ugyanilyen szorgalommal "vezess". Nekem, mint ritkán-látogatónak, jól esik, hogy a tevékenységednek köszönhetően, néhány hét után is át tudom látni, hogy mi minden minket érintő esemény történt. A vásárhelyi példa elszaporodását kivánom és készülök a napra, amikor Csíkszeredából is "elköltözik" 'tudor vladimirescu'...

(#14)   Aszi Válasz | 2010.06.08., kedd [19:21]

Nem vagyok Jobbik párti de ha el tudjak érni hogy a kétnyelvűség Vásárhelyen ne csak “utca” szócskában merüljön ki akkor le a kalappal előttük.

Szegedi Csanád: „Legyen Dózsa György a Gheorghe Doja utca”

http://www.szekelyhon.ro/hirek/kozelet/szegedi-csanad-alegyen-dozsa-gyorgy-a-gheorghe-doja-utcaa

(#13)   Endrics Válasz | 2010.05.12., szerda [23:07]
Hagyják tönkremenni, majd olcsón megvásárolják - sokszor, sokan eljátszották már ezt. Most éppen a Marosvásárhelytől 30 kilométerre levő Kis-Küküllő borvidéke van soron
http://www.dunatv.hu/otthon/kis_kuk_ullo.html

Rivalizálás Marosvásárhely és Kolozsvár között
http://www.dunatv.hu/otthon/repuloter_marosvasarhely.html
 (#12)   Endrics Válasz | 2010.03.27., szombat [13:06]
A sepsiszentgyörgyi utcák kétharmadát magyar személyiségekről nevezik el. Idén húsz, még a kommunizmus idején elkeresztelt utca nevét módosítják. Így a Május 1, Lendület, Szorgalom, Tanuló, Termés vagy Jövő utca Köpeczy Sebestyén József, Rákóczi Ferenc, Teller Ede, Tamási Áron, Kiss Manyi vagy Baász Imre nevét veszi fel majd.
z utcanévadó bizottság mindössze négy román nevet javasolt, de Antal Árpád polgármester szerint így lehet ellensúlyozni a jelenlegi helyzetet. Ugyanis a város minden főutcája román személyiség nevét viseli, vagy román történelmi esemény dátumát őrzi. A változtatással a kommunizmus előtti neveket is visszaállítják, így a Május 1 utcából Székely utca, a Horea, Cloşca és Crişan utcából Attila utca lesz...

És most feltenmém a kérdést: VÁSÁRHELYEN EZ A CSODA MIKOR FOG MEGTÖRTÉNNI?
 (#11)   Aszi Válasz | 2010.03.09., kedd [22:47]
Kincses: „Iliescu tudott a Fekete március szervezéséről, de nem állította le”
http://www.szekelyhon.ro/hirek/tarsadalom/kincses-ailiescu-tudot t-a-fekete-marcius-szervezeserol-de-nem-allitotta-lea
 (#10)   Endrics Válasz | 2010.02.25., csütörtök [21:43]
Tiltakoznak a marosvásárhelyi Művészeti Líceum szülői közösségének képviselői, mert a magyar osztályok megcsonkítását helyezte kilátásba a megyei tanfelügyelőség.

A következő tanévtől az eddig magyar osztályok létszámát a felére akarják csökkenteni az intézetben. Amíg az utóbbi 20 évben egyszerre két magyar osztály indulhatott 5. és 9. évfolyamon - zenei és képzőművészeti profillal - addig most csak egyetlenegy osztályt engedélyeznének, miközben az ott magyarul továbbtanulni szándékozó gyermekek létszáma nem csökkent. Ez sok, jelenleg 4., illetve 8. osztályos gyermek számára azt jelenti, hogy román osztályba lesz kénytelen jelentkezni, ha művészeti osztályba szeretne járni.

Marosvásárhelyen mindig népszerű volt a magyar tannyelvű művészeti oktatás, és ezt a hagyományt tiszteletben kell tartani.

A marosvásárhelyi Művészeti iskola és líceum egyike a legrégebbi erdélyi művészeti iskoláknak, amely idén 60 éves. Az eltelt 60 évben a Művészeti líceum számtalan világhírű képző- és zeneművész életpályáját pallérozta. Ezek a világszerte elismert személyek kivétel nélkül azt állítják, hogy a művészi pályájukat a Művészeti iskolában és líceumban eltöltött időszak döntően befolyásolta.

A XIX. század elején dr. Bernády György személyében olyan polgármestere volt a városnak, aki Kultúrpalotát épített a zenei és képzőművészeti oktatásnak. Ezzel szemben a XXI. század elején a kölcsönépületbe visszaszorult képzést is torzóvá akarják tenni...

Ha szeretne Ön is aláírásával csatlakozni a tiltakozáshoz, akkor itt megteheti, és a petíció teljes szövegét is itt olvashatja: http://www.petitieonline.ro/petitie-p01755049.html
 (#9)   Virtus válasza Egyasokbol (#8) üzenetére Válasz | 2010.02.24., szerda [22:19]
Köszönjük!
 (#8)   Egyasokbol válasza Virtus (#7) üzenetére Válasz | 2010.02.23., kedd [21:56]
Ez szomorú része az életünknek. Isten nyugtassa!
 (#7)   Virtus válasza Egyasokbol (#6) üzenetére Válasz | 2010.02.23., kedd [21:07]
Meghalt
 (#6)   Egyasokbol Válasz | 2010.02.23., kedd [20:30]
"...Ha mégis meghallgatta románul válaszolt(tehát értett magyarul)..." - ez nagyon jellemző a vegyes lakosságú városokra.

Remélem a beteg gyógyításában nem érződött a nyelvi "inkompatibilitás".
 (#5)   Aszi Válasz | 2010.02.23., kedd [18:44]
Fekete márciusból is kettő van?
http://www.szekelyhon.ro/hirek/tarsadalom/nincs-megegyezes-a-mar ciusi-megemlekezesrol

Druzsbával irtaná az erdőt Marosvásárhely polgármestere:
http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/marosszek/druzsbaval-irtana -az-erdot-marosvasarhely-polgarmestere
 (#4)   Virtus Válasz | 2010.02.23., kedd [17:51]
Apropó vásárhely.
Tavalyelőtt decemberben a vásárhelyi kórházba jártam. Apósom beteg volt.
A párom magyarul beszélt(nem tud románul-súlyos hiba) és az ápoló nem állt vele szóba. Ha mégis meghallgatta románul válaszolt(tehát értett magyarul)
A beteg érdekében és románul beszéltem. Ez amikor sérül a nyelvhasználati törvény, de egy másik ember érdekében mégsem vagy képes tenni ellene.
Egy másik nap(mert az egyik legjobb kórháznak nincs megfelelő gyógyszere) gyógyszert vittünk apósomnak látogatási időn kívül. Az előbbi eseményekből tanulva a kapunál rögtön románul idítottam és beengedtek. Utánink két fiatal lány hasonlóképp csak magyarul. Két óra múlva jöttünk ki a kórházból és még a kapu előtt álltak.
 (#3)   Virtus válasza Aszi (#1) üzenetére Válasz | 2010.02.23., kedd [17:40]
Igen!
Felteszem magamnak a kérdést. Mit is változtathatnék én a helyzeten? Akkoriban 9 éves voltam.
Azokból az időkből csak annyira emlékszem, hogy egy csapat hasonló korú cigány megtámadott edzésre menet(dzsudo) és pénzt követelt. Nem lett nagy ügy! Meg tudom védeni magam! Akkoriban tele volt a város a hírrel, miszerint cigányok mentették meg a magyarokat vásárhelyen. Ez persze engem is megérintett, hiszen elég nagy volt a feszültség a családban. A megtorlás elmaradt, az emlék megmaradt.
Ezután semmi különös. Voltak cigány osztálytársaim, igazi becsületes, munkás családból, akikkel később barátok lettünk és ma is felnézek "rájuk"!
Felnőttem és erőm határáig hajtom magam, hogy egzisztenciám legyen és el kezdtem félteni értékeimet. "Mert van akiktől!" Sajnos a többség aki mások értékeire utazik a cigányság soraiból származik.

Én mindenkinek adok egy lehetőséget a bizonyításra, etnikumtól függetlenül. Egyszer meg is loptak a házamban, amiért 1,5 évet jártam bíróságra, mert feljelentettem és soha egy tárgyaláson sem jelentek meg.(Bár vettem volna a kezembe az ügyet, nem tartott volna 1,5 évet) Munkakiesés és szégyen jutott ezért mert a bíróságra járás még ha károsultként is, elítélendő az átlagember szemében.

Nem beszélve a többi apró-cseprő incidensről.

A cigányok elég jól asszimilálódnak így már nehéz lenne tudni kik voltak ott az "aminózus" időszakban.

És éppen a vásárhelyi események miatt, az ott a magyarság mellé állók miatt, akiknek köszönettel tartozok és barátaim miatt még nem gyűlöltem meg velőmig cigányokat.

Az ellenben nem változtat, a jelen helyzeten, hogy most amikor már senki nem kötelezi őket munkára, akkor hogyan, miből és kikből élnek.

A mai napig nem feledtem, Vásárhelyt sem és amikor gyerekeim lesznek nekik is átadom.

Én bármikor készen állok új barátságokat kötni, akár cigányokkal is ha úgy élnek mint minden rendes ember.
 (#2)   Aszi Válasz | 2010.02.23., kedd [15:36]
A régebbi fórumozok még biztosan emlékeznek a régi fórumon oly népszerű „ Kié Marosvásárhely? Az öslakosé, vagy a betelepülöké?“ c. topicra, e topicot ezen topic folytatásának szántam!
 (#1)   Aszi Válasz | 2010.02.23., kedd [15:22]
A véres március nem tabu Marosvásárhelyen, ám kettéosztja a várost, amelyben nagyjából fele-fele arányban élnek románok és magyarok. Nemrég készült el az a tizenkét órás dokumentumfilm, amely az 1990-es marosvásárhelyi eseményeket hivatott feldolgozni. De hogyan dolgozza fel az egymás mellett élő két város?

OLVASD EL A TELJES CIKKET!
http://www.komment.hu/tartalom/20100215-velemeny-a-veres-marcius -nem-tabu-de-ketteosztja-marosvasarhelyet.html?cmnt_page=1

Találatok: (16)    1-16
Sorrend: Növekvő | Csökkenő

Álomesküvő Csíkszeredában

01:12 [2012.04.22.] Megtekintések száma15297

Leestek a partikamionról

18:34 [2012.05.11.] Megtekintések száma7669

Balesetezett az államtitkár

21:50 [2012.05.18.] Megtekintések száma6644

Nő lesz Hargita megye prefektusa

19:53 [2012.05.11.] Megtekintések száma6225

Számon kérik Borboly Csabát

16:35 [2012.05.02.] Megtekintések száma5370